Wartość odżywcza

Instytut Żywności i Żywienia – Nieprawidłowe opinie o szkodliwości mleka są szkodliwe dla zdrowia

Instytut Żywności i Żywienia opublikował artykuł, w którym poinformował, że nieprawidłowe opinie o szkodliwości mleka są szkodliwe dla zdrowia. Jednym z filarów działalności Instytutu jest działalność edukacyjna na rzecz poprawy świadomości i stanu wiedzy społeczeństwa z zakresu żywności, żywienia, aktywności fizycznej i ich wpływu na zdrowie. Mleko i produkty mleczne zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych oraz są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia.

Poniżej przedstawiamy treść tego artykułu:

Nieuprawnione są opinie o szkodliwości mleka, mogą one zaszkodzić zdrowiu wielu osób. Nie ma żadnych wiarygodnych dowodów naukowych pochodzących z badań epidemiologicznych, że zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia spożycie produktów mlecznych może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Mleko i produkty mleczne zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych oraz są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Bez udziału tych produktów w codziennej diecie pokrycie zapotrzebowania na wapń jest bardzo trudne. Przykładowo aby dostarczyć naszemu organizmowi tyle wapnia ile jest w jednej szklance mleka trzeba zjeść dwa bochenki chleba, 400 g fasolki szparagowej, 200 g tofu, 4 kg szynki, ponad 0,5 kg dorsza wędzonego, 2,5 kg kaszy gryczanej gotowanej.

W Polsce co drugie dziecko w wieku 4 lat nie realizuje normy na wapń, a wśród uczniów od 80 % do 90% ma niedobory tego pierwiastka w diecie. Wśród dorosłych osób niedobory wapnia w diecie wykazuje w Polsce od 20 do 55% osób. Wyniki licznych badań wskazują, że niedobór wapnia w diecie zwiększa ryzyko wielu chorób dietozależnych takich jak: osteoporozy, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu II.

W trosce o zdrowie Polaków w 2013 roku zespół ekspertów z towarzystw i instytutów naukowych zajmujących się żywieniem oraz Komitet Żywienia Człowieka PAN i Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych opublikował stanowisko dotyczące roli produktów mlecznych w zapobieganiu niedoborom wapnia, z którego wynika, że dzieci i młodzież powinny spożywać codziennie 3-4 porcje mleka i produktów mlecznych, a osoby dorosłe minimum 2 porcje. 

 

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia

http://www.izz.waw.pl/pl